Україну об'єднає економічний підйом, а застій і корупція буде основним мотивом для регіонів шукати кращої долі в інших конфігураціях. Про це у коментарі кореспондентові Forum'у заявив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Єдність України залежить від здатності організувати ефективну владу і почати нарешті економічний підйом. А якщо у нас триватиме застій, корупція, негаразди і за нової влади - це буде основним мотивом для регіонів шукати променів долі в інших конфігураціях. Причому, такі тенденції можуть бути не тільки на Сході України, а й на Заході», - підкреслив він.

За словами експерта, в першу чергу Україна сьогодні потребує проведення реформ і цілеспрямованої, грамотної політики, передусім економічної. «Тоді, я переконаний, ми маємо шанси, в тому числі і Крим повернути», - вважає він.

«Крім того, сьогодні радив би розглядати в рамках Конституційної реформи специфічне таке питання, як розширення регіонального самоврядування. Нам украй необхідна децентралізація. З цим на рівні місцевого самоврядування всі згодні. Нам потрібно підняти цю логіку до регіонального рівня, і знайти таку модель, за якої регіони матимуть можливість багато своїх ініціатив реалізовувати своїми силами. Це б зміцнило Україну», - додав він.

Коліушко згоден із думкою, що в цих питаннях дуже важливо не затягувати. «Звичайно, час - це важливо. Але я вважаю, що втрачено час, який буває тільки при формуванні уряду. Процедура формування Кабміну надзвичайно важлива для подальшої діяльності уряду. На жаль, уряд було сформовано традиційно, по-старому. Люди прийшли на старі міністерські посади. І ніякої нової якості внесено не було. Так, прийшли кращі люди. Багатьох я дуже поважаю. Але вони не прийшли з напрацьованою, підготовленою моделлю нового уряду в якісному сенсі – який займається аналізом політики, який постійно оцінює виклики і генерує варіанти реагування на них. Шкода, але у нас уряд, який сидить, і виконує доручення, чекає вказівок згори. А такий уряд не має перспектив ефективно розвиватися. Якщо вони цього не змінять - нас чекають смутні часи».

У той же час експерт сумнівається, що уряд буде переформатований на технократичний. «Для цього ідеальний момент був у лютому місяці. Якщо вони цього не зробили, то тепер я для цього підстав взагалі не бачу», - резюмував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355