Депозитний податок критично небезпечний для фінансової системи, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, досить дивно, що подібний захід допускається зараз, на тлі спаду довіри до банківської системи. «Люди й так стоять у чергах на дострокове зняття вкладів, а тут ще й погіршити вирішили. Тим більше що 15-17%-й податок на депозити мінімізує прибутковість гривневих вкладів навіть без урахування інфляції. Але ж на ділі бюджетна ситуація не така вже погана. Створюється враження, що Кабмін не розраховує на оперативне отримання кредиту МВФ й тому намагається посилити всі можливі податки і збори», - зазначив він.

Експерт додав, що замість цього краще було б зайнятися загальним поліпшенням фіскальної дисципліни, яка в останній місяць суттєво впала. «Політична криза в країні розбалансувала систему збору податків, а до цього додалася ще й ліквідація Міндоходів. Розділяти його наразі вкрай несвоєчасно», - сказав аналітик.

Він поскаржився, що подібні податкові новації привносять в економіку додаткові ризики і, зокрема, стимулюють подальше послаблення гривні.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

540