Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляє, що Росія нікого не утримує в СНД, а бажання України вийти із Співдружності назвав «пропагандистською антиросійською акцією».

Про це він сказав, представляючи в Держдумі документи про анексію Криму Росією.
«Ми насильно нікого не тримаємо в СНД, але те, що цей крок приймається, виходячи не через корінні інтереси українського народу та української економіки, української соціальної сфери, а тільки для того, щоб зробити ще одну антиросійську акцію в суто пропагандистському ключі, для мене особисто сумнівів не викликає», - сказав Лавров.

При цьому він зазначив, що Україна підписала договір про створення СНД, але не підписала статут Співдружності й так його і не ратифікувала, передає «УНІАН».

За його словами, при цьому українські представники в ООН заявляли про те, що не визнають правосуб'єктність СНД, однак представники України ніколи не відчували дискримінації в рамках цієї організації й брали участь у засіданнях і підписували договори в рамках організації.

Лавров також зазначив, що Грузія не до кінця вийшла з СНД й виконує деякі домовленості.

Він нагадав, що в рамках СНД працює зона вільної торгівлі, яка розроблена і почала діяти за ініціативою України ще за президента Віктора Ющенка.

Нагадаємо, постійний повноважний представник України в органах СНД Іван Бунечко склав з себе повноваження голови Ради постпредів держав Співдружності .

19 березня на засіданні РНБО було ухвалено рішення, що Україна почне процедуру виходу із Співдружності незалежних держав.

Раніше Київ оголосив про відмову від подальшого головування в СНД у 2014 році. Незважаючи на те, що Україна була однією із засновниць СНД за результатом підписання Біловезької угоди 1991 року, вона не ратифікувала Статут СНД, тому де-юре вона не є державою-членом Співдружності, однак має статус спостерігача в Співдружності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

814