В Україні поглиблюється розкол суспільства через три ініціативи влади. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у повідомив директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

«Першою причиною розколу серед українців стала проблема мови, з якої чомусь почав парламент. З одного боку, це питання в наших соцдослідженнях щодо потреб перебуває на 10 місці. Але з іншого, люди усвідомлюють, як це важливо. Мова - це як повітря; це те, чим ми постійно користуємося, і не помічаємо його існування поки це не забирають. Це питання не треба було чіпати, поки не відновиться політична та економічна стабільність», - сказав Паніотто.

Другою проблемою, що розділяє українське суспільство, на його думку, стала заборона російських телеканалів.

«Схід України найбільше турбувало, що до влади прийшли націоналісти, радикали, які змусять говорити українською, вимкнуть російські телеканали і введуть візи з Росією. Вимкнення російських телеканалів - захід неефективний і дратівливий. Вони вносять в імідж українського уряду багато націоналістичного і радикального. З цим потрібно боротися, але не вимкненням. Є супутникові тарілки, Інтернет і т.д. Ще з радянських часів вважалося: якщо вимикають канали - хочуть приховати правду. Це підвищує довіру до інформації з російської сторони», - вважає він.

Також, за його словами, негативна реакція суспільства була на ініціативу українського уряду ввести візовий режим з РФ. «Така ініціатива повинна була йти з російської сторони, а не з української. Переважна більшість населення України, навіть у західних областях, за всіма опитуваннями хотіли б, щоб Україна і Росія залишалися незалежними державами без віз і митниці. Це може сильно дратувати», - стверджує соціолог.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1085