Глава Донецької ОДА Сергій Тарута підтримав ідею Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» і виступив ініціатором проведення Всеукраїнського форуму Національної єдності. Про це повідомив директор Інституту «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв в ефірі «Шустер Live» на Першому національному телеканалі.

«Цими днями ініціативу підтримав і виступив із заявою глава обладміністрації Донецької області Сергій Тарута», - сказав Єрмолаєв. Він підкреслив, що такий форум потрібно проводити негайно, пише «Ukranews.com».

«Потрібна консолідація всередині країни, на рівні самоврядування, потрібна уповноважена група для переговорів з Російською Федерацією, потрібні нові політичні підстави для переговорів», - заявив експерт.

Єрмолаєв нагадав, що ще на початку березня ІСД «Нова Україна» висунув ідею зібрати представників регіонального самоврядування як мінімум на рівні представників обласних рад і мерів міст, а також представників фракцій Верховної Ради. Мета проведення Форуму - прийняття нового політичного договору, на підставі якого буде сформовано новий Уряд і будуть проводитися реформи. «Нам потрібна нова, легітимна влада в Україні», - сказав Єрмолаєв.

Він додав, що країні потрібні прагматичні й навіть цинічні переговори з Росією і Євросоюзом, оскільки Україна втрачає не просто Крим, але втрачає людей. Єрмолаєв заявив, що люди зараз дуже розчаровуються у новій владі.

На думку Єрмолаєва, головна проблема полягає в тому, що якщо навіть проведений референдум був інспірований, реально сотні тисяч людей проголосували за незалежність, і вони в новому стані, в новому настрої. А разом із тим, сотні тисяч людей мають український паспорт. «Ми зараз повинні говорити про те, як бути із збройними силами на період невизначеності з Кримом, а я вважаю, що це - невизначеність», - сказав він.

На думку експерта, перше, що потрібно зробити - на обмежений період домовитися про те, що військові частини і України, і Росії перебувають за місцем дислокації і вивести їх з міст. Після цього необхідно провести роззброєння і взяти під контроль всі загони самооборони. Це все можна провести під егідою ООН, запросивши туди представників, в тому числі й збройних сил Організації.

«Виходом із ситуації я вважаю організацію після ось такої м'якої демілітаризації виборів до парламенту і проведення референдуму під міжнародним контролем», - сказав експерт. При цьому, на його думку, потрібно написати інші питання, не такі прямолінійні, які пов'язані з геополітичним вибором.

Про необхідність проведення Всеукраїнського форуму Національної єдності йшлося в підготовленому експертами Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» плані виходу з національної кризи «Шлях до національного миру: перші десять кроків».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

685