Оподаткування депозитів вводити не можна, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, політична криза в Україні і так уже спровокувала паніку вкладників, і тепер велика кількість людей хоче забрати свої заощадження із банків.

«А після того, як НБУ ввів тимчасову адміністрацію в «Брокбізнесбанк» і банк «Форум», ця паніка тільки зросла. І зараз українці оточують багато банків з метою достроково вилучити депозити, але банки не можуть відразу видати всі вклади і змушені обмежувати дострокову видачу», - зазначив він.

Якщо ще й ввести податок на депозити, продовжив аналітик, то паніка посилиться і завдасть серйозного удару по банківській системі. «Це може створити суттєві проблеми навіть великим банкам, тому що відразу повернути великі суми грошей не зможе ні «Ощадбанк», «Укрексімбанк», не кажучи вже про «Приват» чи «Дельта банк». Навпаки, зараз треба було би заспокоювати паніку, а не підігрівати її», - сказав він.

І додав, що у випадку введення податку на вклади понад 50 тис. грн Кабміну вдасться зібрати в 2014 р. близько 2 млрд грн. «Це дуже мало, якщо врахувати, що загальні видатки держбюджету перевищують 400 млрд грн», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

825