Нова влада переймає риторику старої у найгіршій формі, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, у 2013 р. ідея депозитного податку була відкинута Кабміном, а зараз до неї хочуть повернутися.

«До того ж це робиться практично в безапеляційній формі, мовляв, країна в біді, і кожен має «скинутися». Такий підхід руйнує довіру до уряду загалом і банківської системи зокрема. Люди вже сьогодні почали активніше вилучати свої вклади, а в цілому такі безвідповідальні ініціативи послаблюють країну і запросто можуть призвести до нової хвилі валютної паніки», - акцентував він.

Це тим більше ймовірно, додав він, що новий податок може запрацювати вже у квітні. «А це означає, що населення вже найближчими днями намагатиметься зняти великі суми з рахунків. Все це знову призведе до черг, дестабілізації банківської системи, нестачі готівки в банкоматах і т.п., а значить - до паніки клієнтів і зловтіхи недоброзичливців України. Виходить, Кабмін завдає прямого удару по її економіці», - підкреслив аналітик.

Павленко зазначив, що в такій ситуації фінансовий сектор і держава не виграють, а програють, зазнають додаткових втрат. «У такій ситуації запропоновану неоподатковувану депозитну планку в 50 тис. грн можуть додатково знизити, спровокувавши повну паніку й обвал системи», - застеріг він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

845