Асоціація ювелірів України звернулася до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра фінансів Олександра Шлапака, міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети з проханням переглянути ініціативу Міністерства фінансів України про скасування спрощеної системи оподаткування для більш ніж 8 500 суб'єктів малого та середнього бізнесу.

Зокрема, законопроект Мінфіну пропонує внести зміни до Податкового кодексу України, згідно з яким здійснення операцій з ювелірними виробами дозволяється виключно на загальній системі оподаткування.

Як наслідок, спрощенці-ювеліри повинні будуть закупити касові апарати і підключити їх до он-лайн Податкової системи.

За даними Асоціації, сьогодні ювелірна галузь складається з більш ніж 9500 суб'єктів господарювання. Понад 90% із них або 8,5 тис. суб'єктів, на яких працює до 80 тис. осіб, є суб'єктами господарювання малого та середнього підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування і сплачують єдиний податок у розмірі 5-7% з обігу. Крім того, ювеліри додатково сплачують збір у Пенсійний фонд у розмірі 5% вартості продажу виробу.

«Загальне податкове навантаження (з урахуванням збору до Пенсійного фонду) в ювелірній галузі, за даними Асоціації, є найвищим серед будь-яких інших спрощенців - до 12% з обігу. Рентабельність при цьому постійно знижується за рахунок підвищення вартості сировини - коштовного металу і вже досягає лише 15-20%», - йдеться в релізі організації.

Проведені аналізи та розрахунки, погляд на спроби попереднього уряду скасувати спрощену систему оподаткування в 2012 році, переконливо доводять - з часів використання для ювелірів податкової ставки єдиного податку на рівні не нижче 5%, рівень надходжень цього податку від ювелірів збільшився в 5 разів.

Крім того, згідно з офіційними даними Державної пробірної служби України понад 62% від загальної кількості суб'єктів господарювання - виробників, задіяних в галузі, розташовані у південно-східних регіонах України, що також викликає багато питань про порушення викладеного питання саме сьогодні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

818