Карантин у Луганській області та двох районах Донецької та Харківської областей, запроваджений через спалахи африканської чуми свиней, може бути знято вже найближчим часом. Про це повідомив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв.

«Із двох пунктів карантин уже знятий. Думаю, найближчим часом ми будемо знімати з інших двох пунктів», - цитує Горжеєва прес-служба відомства.

Він зазначив, що на сьогодні Держветфітослужба очікує відповіді від фахівців з Росії, які провели огляд карантинної зони в Україні на предмет проведення заходів щодо ліквідації випадків АЧС, та готують свої висновки.

За словами Горжеєва, відомство очікує обмеження Росією експорту свинини тільки з Луганської області та двох районів Донецької та Харківської областей.

Він також повідомив, що Україна готує перегляд заборони на імпорт свинини з Литви та Польщі, який був обмежений в зв'язку із загрозою АЧС.

«Україна закрила тільки Литву і Польщу. Але ми будемо розглядати і переглядати питання в ході того, як буде розгортатися епізоотична ситуація в цих країнах», - сказав Горжеєв.

Також голова Держветфітослужби повідомив, що зараз проходить повна депопуляція диких кабанів у карантинних регіонах, яка буде закінчена за тиждень.

Як повідомляв ForUm, у Луганській області в січні був зафіксований перший цього року випадок африканської чуми свиней. 18 лютого був зафіксований четвертий випадок зараження дикого кабана АЧС.

Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України тимчасово заборонила ввезення сприйнятливих до африканської чуми свиней (АЧС) тварин і продукції із Польщі, а з 3 лютого призупинила сертифікацію живих свиней та продукції свинарства, що постачається з країни в Росію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

585