Сьогодні ввечері країни ЄС ухвалять рішення про другий етап санкцій стосовно Москви в зв'язку з її позицією щодо українського питання, пише Марко Заттерін в статті, опублікованій в газеті La Stampa.

«Рішення про посилення санкцій щодо Росії буде ухвалене на найвищому політичному рівні сьогодні ввечері, на вечері лідерів Ради Європи. «Все можливо, - каже європейський дипломат, - але найбільш ймовірним рішенням стане розширення чорного списку і скасування двостороннього саміту, запланованого на червень». Варто нагадати, що канцлер Ангела Меркель розмовляла з президентом Обамою, відбулося засідання РБ ООН, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун літав до Путіна, а британський прем'єр Кемерон висловився за виключення Москви з G8. Поки що всі хочуть уникнути гіршого», - пише автор статті.

«Дві перші ініціативи, як і американська, мало що дали. Ніхто не говорить про це офіційно, але, незважаючи на заклики, зміна статусу Криму вважається вирішеною і незворотньою. 6 березня ЄС погрожував «фазою 2» з припиненням комерційних переговорів і посиленням візового режиму, якщо не буде відновлений діалог. Ця фаза була введена в понеділок: для 21 особи були закриті кордони і заморожені рахунки», - пише автор статті.

«На папері існує і «варіант 3», іншими словами, економічна війна. До чого ми прийдемо? «Фаза 2,5», рішення, яке б влаштувало всіх: постійно оновлюваний список «поганих», тому що європейські санкції, на відміну від американських, підлягають оскарженню. Якщо між нами немає єдності, то «гра закінчилася», попереджає джерело в Раді Європи. Британці та ірландці виступають за жорстку відповідь. Німеччина вважає, що потрібно залишатися на «фазі 2», з 6-10 новими іменами в чорному списку. «Фаза три» може початися, - каже німецьке джерело, - якщо росіяни увійдуть на територію України», - повідомляє видання.

«Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус вважає, що потрібно анулювати контракт на постачання Москві двох кораблів Mistral, і звернувся до Лондона з пропозицією розглянути заходи щодо посилення умов розміщення фінансів олігархів у Сіті. Берлін, в свою чергу, призупинив продаж симуляторів військового призначення Rheinmetall на 120 млн євро. І в той час, як Москва погрожує «переглянути» свою позицію на переговорах щодо іранської ядерної програми, східноєвропейський дипломат ділиться усвідомленням того, що «фаза 3» завдасть шкоди і нам», проте до неї треба готуватися. Страх очевидний. Європа одразу ж відчує брак енергетичної сировини: «ЄС повинен це враховувати», - пише кореспондент, повідомляє «Інопреса».

«Згідно з оцінками одного із європейських банків, справжні торговельні санкції підштовхнуть Росію до рецесії й обійдуться ЄС в «один пункт ВВП». Якщо Москва припинить постачання енергетичної сировини в ЄС, вона втратить 10 пунктів ВВП, і наш ВВП автоматично піде в червоне. Все це спровокує Крим? «Необхідні політичні оцінки», - наполягає посол. Природно додати: і економічні. Сьогодні ввечері ми всі дізнаємося. Але ніхто не очікує великих сюрпризів», - пише автор статті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

409