На думку лідера Громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука, регіони, Україна і весь світ чекають від уряду та парламенту конституційних змін, що враховують потреби громадян на місцях.

«Держсекретар США Джон Керрі і глава МЗС Росії Сергій Лавров, виявляється, краще за українських міністрів розуміють, що потрібно Україні для виходу з кризи. 16 березня, в день голосування у Криму, дипломати дійшли висновку, що українську кризу можна подолати шляхом проведення конституційної реформи та «при повазі інтересів усіх регіонів країни», - написав Медведчук у своєму блозі на сайті «УВ».

Політик припускає, що йдеться про перехід до моделі федеративного устрою, що найбільшою мірою враховує інтереси регіонів України. «До речі, раніше про федералізацію як спосіб виходу із політичної кризи в Криму натякнув і представник Ангели Меркель», - зазначив політик.

До порад США, Німеччини, РФ варто було б дослухатися, упевнений лідер «УВ», оскільки це федеративні держави. «Але українська влада до порад важковаговиків світової політики не дослухається та як і раніше кричать про унітарну Україну. Вони обіцяють Криму широку автономію, забуваючи, що претензії до центральної влади накопичилися не тільки на півострові, але і в інших регіонах країни. Все, що нова влада змогла запропонувати регіонам, - це ідея про «розширення прав місцевого самоврядування, яка набила оскому», - підкреслив Медведчук.

Політик скептично ставиться до адмінреформи, яка, на його думку, суттєво не розширить права територіальних громад: «Про делегування повноважень регіонам ми чуємо впродовж останніх 20 з лишнім років. Але кожна нова влада, починаючи з гучних заяв про проведення адміністративно-територіальної реформи, у результаті тільки сильніше закручує гайки».

«Регіони, Україна, весь світ чекають від уряду і парламенту конституційних змін, які враховують потреби громадян на місцях. Процес федералізації вже йде повним ходом - знизу вгору. Його вже не можна зупинити, його можна тільки очолити і скерувати в оптимальне русло», - підсумував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340