Наприкінці 2013 р. завдяки європауз виникла можливість доопрацювання Угоди про асоціацію з ЄС на більш вигідних для України умовах, заявив директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Олег Устенко в ексклюзивному коментарі Forum'у. Однак подальші політичні події фактично заблокували цю роботу, поскаржився він, і повернутися до неї можна тільки зараз.

«Відрадно, що Кабмін готовий повернутися до цього питання без зайвого поспіху, який може зашкодити справі. Потрібні переговори про фінансову і технічну допомогу під час імплементації норм асоціації та зони вільної торгівлі, у той же час вітчизняні виробники отримають час на ознайомлення й адаптацію до нових стандартів і регламентів. Цей процес може займати від 6 до 12 місяців», - зазначив він.

Тим більше що, продовжив експерт, за такої адаптації буде багато роботи щодо модернізації підприємств та всієї економіки, і позитивний ефект не буде швидким. «Ризики скорочення держпідтримки найважливіших галузей промисловості зберігаються, і в таких умовах особливо важливо не квапити нормативну імплементацію», - акцентував він.

І додав, що в цьому плані відрадні обіцянки західних інституцій щодо фінансового сприяння, «головне, щоб вони не залишилися лише на словах, оскільки процедура виділення коштів буває досить складною. Україна, по суті, взяла на себе зобов'язання щодо реформ на рівні кандидата в члени Євросоюзу - і при цьому навіть не мала фінансового плеча підтримки цих реформ».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

780