Кабмін змушений визнати ризики вільної торгівлі з Євросоюзом, заявила міжнародний експерт з промислових питань Олександра Петрова в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За її словами, ці ризики були очевидні з самого початку, і економічний блок Угоди про асоціацію потребував доопрацювання. «Це зрозуміло незалежно від персоналій на чолі уряду, і тепер їм доводиться визнавати очевидне. Тим більше що промисловці незадоволені поверненням до поспішної євроінтеграції», - акцентувала вона.

Петрова зазначила, що в разі ЗВТ з Україною ЄС виходить насамперед зі своїх власних інтересів, як це було й раніше в інших подібних випадках. «Вибираючи вектори і формати зовнішньої інтеграції, потрібно керуватися не емоціями та абстракціями, а предметними господарськими інтересами - як це робить і сам Брюссель, якщо винести за дужки супутню риторику. У нас останнім часом одна риторика, без тверезого аналізу», - сказала аналітик.

Вона продовжила, що ЗВТ з Європою потенційно несе в собі і ряд плюсів, і цілком логічні тези про доступ до одного із найбільших ринків світу, про стимули для модернізації економіки та ін. «Але не менш логічною є й необхідність продовжити європаузу, доопрацювати Угоду. І вже точно не хотілося б, щоб подібні рішення погоджувалися на Майдані або щось в такому дусі», - сказала фахівець.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсенія Яценюк заявив, що уряд відклав підписання економічного розділу Асоціації з ЄС,«беручи до уваги переживання і побоювання, чи не призведе зона вільної торгівлі до негативних наслідків для індустріальних регіонів, а це в першу чергу Схід».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

550