Нова влада активно втілює в життя ідеї попередників, хоча раніше їх жорстко критикувала. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у заявив керівник Інституту української політики Кость Бондаренко, коментуючи відтермінування підписання економічного розділу Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у зв'язку з побоюванням можливих негативних наслідків дії цього документа для східних промислових областей.

«Очевидно, що сьогодні ті, хто раніше був проти такої позиції, наполягали на підписанні Угоди за всяку ціну, прийшовши до влади, переглянули свої позиції. Одна справа бути в опозиції, інша - у владі. І багато хто з нинішньої влади ще не так давно діяли за принципом «чим гірше - тим краще», тобто наполягали на тому, щоб підписати Угоду, яка призведе до підриву економічної могутності, щоб потім на цьому тлі прийти до влади», - вважає він.

За словами експерта, економічна частина Угоди прописана таким чином, що від неї дійсно може виграти АПК, але українська промисловість в цілому страждає. «В Угоді дуже чітко прописані норми, які Україна вважала дискримінаційними, оскільки вони підривають машинобудівну та оборонну галузі України, б'ють по шахтах, металургії та ін. Зрозуміло, що критики мали рацію, кажучи, що ми щорічно можемо втрачати до 5 млрд євро», - зазначив він.

Бондаренко нагадав, що нинішні представники влади, будучи в опозиції, критикували й інші кроки, які зараз самі роблять.

«Згадайте, скільки критики було з приводу ідеї Клименка і Арбузова про необхідність ввести податок на депозити населення. А зараз нова влада заявляє, що вона буде вводити такий податок. Також критикували підвищення пенсійного віку, а зараз Яценюк каже, що влада погоджується з усіма вимогами МВФ, і в тому числі підвищуватиме пенсійний вік для населення. І таких прикладів багато, коли раніше активно критикували ідеї, а сьогодні впроваджують», - резюмував він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсенія Яценюк заявив, що уряд відклав підписання економічного розділу Асоціації з ЄС, «беручи до уваги переживання і побоювання, чи не призведе зона вільної торгівлі до негативних наслідків для індустріальних регіонів, а це в першу чергу Схід».

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

613