Директор організаційного комітету чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року Маркіян Лубківський пропонує перенести термін проведення змагань в Україні на 2017 рік, віддавши право на проведення баскетбольної першості Європи в 2015 році іншій країні.

Про це йдеться в заяві організаційного комітету Євробаскет-2015.

«Я не уявляю, як у сьогоднішніх надскладних економічних та політичних умовах можна готувати Євробаскет-2015. Адже підготовка такого масштабного проекту - це тривалий і складний процес, який передбачає, насамперед, системне планування і цілий комплекс організаційних заходів. Щоб стати успішними, такі проекти готуються роками, вони потребують консолідованих зусиль тисяч людей», - заявив Лубківський.

Також директор турніру зазначив, що «першим і головним несприятливим фактором є агресія Росії щодо України, яка призвела до нестабільності і загрожує безпеці південно-східних регіонів країни», передає «УНІАН».

Другим несприятливим фактором, за його словами, є складна економічна ситуація в Україні й необхідність вирішення непростих і більш пріоритетних питань соціального характеру.

«Стало очевидним, що сьогодні наша держава не може собі дозволити ні підтримку приватних інвесторів, які будують багатофункціональні арени, ні профінансувати підготовчі роботи, які входять в сферу її відповідальності. Крім того, місцевий організаційний комітет вже відчуває брак часу для повноцінної підготовки турніру», - зазначив директор турніру.

«Враховуючи такі об'єктивні форс-мажорні обставини, я вважаю, що наша держава в особі уряду і Федерації баскетболу має повне право звернутися до ФІБА Європа з пропозицією надати Україні можливість проведення турніру в 2017 році, а чемпіонат 2015 року довірити будь-якій з європейських країн або кільком із них. Так буде чесно і справедливо, враховуючи те, що вже проведена значна частина підготовки: розпочато будівництво арен, які можуть стати «білими слонами», якщо їх не добудувати, виконано величезну організаційну роботу, яка також не повинна пропасти. Хочеться вірити, що найближчим часом будуть врегульовані всі економічні та політичні питання, і ситуація в Україні стабілізується. Це дозволить державі та приватним інвесторам відпрацювати нову модель взаємодії й завершити будівництво арен. Таке рішення, в кінцевому підсумку, відповідатиме і стратегії зближення України з Європою: не забрати турнір, а дати Україні, яка сьогодні бореться за своє європейське майбутнє, можливість стабілізувати внутрішню ситуацію й успішно реалізувати цей європейський спортивний проект», - підсумував Лубківський.

Нагадаємо, в грудні 2011 року Україна офіційно отримала право на проведення чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих збірних у 2015 році.

Євробаскет-2015 пройде в шести містах України: Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові та Львові.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

483