До 20 бойових кораблів і суден забезпечення Військово-Морських сил України можуть увійти в бойовий склад Чорноморського флоту Росії, повідомив РІА «Новости» голова комітету Держдуми з оборони, колишній командувач Чорноморського флоту адмірал Володимир Комоєдов.

У бойовий склад ВМСУ раніше входило до 40 бойових кораблів, суден і катерів забезпечення. Наразі приблизно половина із них залишаються в Севастополі і Донузлаві.

У разі входження Криму до складу РФ сили самооборони Криму повинні бути розформовані й увійти в Збройні сили РФ.

«Після підбиття підсумків референдуму можна говорити про те, що ті кораблі і судна, які зараз перебувають у Криму, а це приблизно половина корабельного складу ВМСУ, формально увійдуть спочатку в морські сили самооборони Криму, а потім у бойовий склад Чорноморського флоту Росії», - сказав Комоєдов.

За його словами, до складу ЧФ можуть, зокрема, увійти корвети «Луцьк» і «Тернопіль», корабель управління «Славутич», малі протичовнові кораблі та ракетні катери, морські тральщики, а також єдиний на українському флоті підводний човен «Запоріжжя», які не залишили Севастополь.

Як підкреслив Комоєдов, командування ЧФ може також розраховувати на розгалужену систему базування флоту в Севастополі, Донузлаві, а також на морську авіацію (аеродром «Бельбек»), берегові частини і полігони бойової підготовки на суші та на морі.

Міністерство закордонних справ України спрямувало ноту в МЗС РФ, в якій поінформувало Росію про те, що в районі південної коси озера Донузлав від місця затоплення великого протичовнового корабля «Очаків» і водолазного катера в бік моря переміщується смуга білого кольору невідомого походження.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 березня Рада Федерації ухвалила постанову про використання Збройних сил РФ на території України на підставі звернення президента РФ, виходячи з інтересів безпеки громадян, у тому числі російських, та військового контингенту Росії, що дислокується на території України.

Військові кораблі Військово-Морських сил України «Тернопіль» і «Славутич», які перебувають у Севастопольській бухті, блоковані бойовими кораблями і суднами Чорноморського флоту ВМФ Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

608