На сьогодні правоохоронними органами проводиться розслідування у 133 кримінальних процесах зазначеної категорії за фактом закликів до сепаратизму та до порушення територіальної цілісності України, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

«Складна ситуація, яка стрімко розгорталася в останні тижні у південних та південно-східних регіонах країни була спровокована публічними закликами до сепаратизму, до порушення територіальної цілісності України. Верховною Радою Автономної республіки Крим, органами місцевого самоврядування ухвалювалися незаконні рішення, спрямовані на розпалювання антиукраїнських настроїв у багатонаціональній громаді кримського півострова. На такі факти органи прокуратури оперативно реагували в порядку, визначеному законом, вживали всіх можливих заходів для відновлення законності та правопорядку в Автономній Республіці Крим, місті Севастополі та інших регіонах України», - йдеться в повідомленні.

На сьогодні правоохоронними органами проводиться розслідування у 133 кримінальних процесах зазначеної категорії, зокрема: 18 - органами прокуратури; 81 - органами внутрішніх справ; 36 - Службою безпеки.

Так, Генеральною прокуратурою розслідується і здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних процесів, розпочатих у зв'язку із вчиненням дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади. Головним слідчим управлінням ГПУ проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні за фактом здійснення 12.02.2014 головою Харківської обласної державної адміністрації та іншими особами публічних закликів до децентралізації влади шляхом федералізації, створення Ново-російського союзу від Одеси до Луганська і Харкова зі столицею в місті Харкові, своїм урядом, міністерствами, державними прапором і гербом (ч. 2 ст. 110 КК України).

Прокуратурою міста Севастополя розслідується кримінальне провадження за фактом перевищення влади шляхом самовільного залишення 26.02.2014 о 22 годині місця постійної дислокації особовим складом РМОП «Беркут» УМВС України в місті Севастополі (чисельністю 75 працівників), а також посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. ст. 365, ч. 2 ст. 110 КК України).

Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове слідство у кримінальних провадженнях за фактами закликів до сепаратизму:

- щодо ухвалення рішення 04.02.2014 про внесення до порядку денного на засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим питання про необхідність втручання Російської Федерації у ситуацію, що склалася в Україні (ч. 1 ст . 14 , ч. 1 ст. 110 КК України);

- щодо публічних закликів до вчинення дій з метою зміни меж території України, зроблених 23.02.2014 під час мітингу в місті Севастополі (ч. 2 ст . 110 КК України);

- щодо закликів до вчинення умисних дій з метою зміни меж території України, здійснення неодноразових закликів до проведення референдуму про незалежність Донецької республіки, а також захоплення 03.03.2014 і 05.03.2014 будівлі Донецької обласної державної адміністрації з метою насильницької зміни конституційного ладу України та захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 , ч. 2 ст. 110, ст. 341 КК України);

- щодо депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, які, порушуючи встановлений Конституцією України порядок, з метою зміни меж території держави, на позачерговому пленарному засіданні 06.03.2014 ухвалили рішення про входження Республіки до складу Російської Федерації як її суб'єкта (ч. ст. 110 КК України);

- щодо депутатів Севастопольської міської ради, які 06.03.201, порушуючи встановлений Конституцією України порядок, з метою зміни меж території держави, на позачерговій сесії ухвалили рішення про входження міста Севастополя до складу Російської Федерації як її суб'єкта (ч. 2 ст. 110 КК України);

- щодо організації та здійснення 09.03.2014 за активної участі депутата Луганської обласної ради дій, спрямованих на насильницьке захоплення державної влади та організації масових заворушень, що супроводжувалися знищенням державного майна, наругою над Державним прапором України і захопленням адмінбудинку Луганської ОДА (ч.1 ст.109, ч.1 ст.294, ч.1 ст.338, ст. 341 КК України).

«На всі незаконні рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, спрямовані на посягання на територіальну цілісність України Генеральною прокуратурою України в окружний адміністративний суд міста Києва пред'явлено позови про їх скасування. В тому числі й про призначення та організацію проведення місцевого референдуму про державну самостійність Автономної республіки Крим», - підсумували в ГПУ.

Нагадаємо, договір між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів підписаний 18 березня 2014 року в Кремлі .

У ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% жителів півострова підтримали його приєднання до Росії.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Республіки Крим як суверенної і незалежної держави.

Міністерство закордонних справ України закликало світову спільноту не визнавати незалежність Криму.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252