Розслідування дій снайперів на Майдані Незалежності Тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради триватиме роки. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив політолог, директор Соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Нині українській владі не до створення ТСК для розслідування дій снайперів на Майдані. Коли окупували Крим, то вже ні Києву, ні Москві не до снайперів. Але ця проблема нікуди не дінеться. Робота цієї комісії буде йти довгі роки, тому що багато людей не зацікавлені в тому, щоб правда відкрилася», - каже Небоженко.

На його думку, до висновків комісії не можна пред'являти комусь звинувачення в ескалації конфлікту на Майдані.

«Рада повинна давно створити ТСК для розслідування дій снайперів на Майдані. Тим більше до цього є активний інтерес російської сторони. Було б непогано, якби туди і їхні фахівці були включені, адже були звинувачення в бік РФ. А російська пропаганда говорить, що це зробили лідери на той момент опозиції. Дізнатися правду надзвичайно важливо. Все одно створять комісію, і вона виявить правду. Цього не можна уникнути», - вважає він.

При цьому, експерт зазначає, що втручання снайперів було переломним моментом.

«Але це стало переломним моментом не тільки для київського Майдану, але в Бухарестській революції, в Дамаску. Поява снайперів, як третьої сторони, - це нова світова тактика. Тому і Київ, і Москва зацікавлені в тому, щоб дізнатися правду», - резюмує Небоженко.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві.

Автором проекту постанови є голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Крім того, нагадаємо, німецький уряд наполягає на проведенні міжнародного розслідування вбивства людей снайперами в центрі Києва, повідомляє німецьке ділове видання Handelsblatt, цитуючи відповідь держсекретаря з питань Європи в МЗС Німеччини Міхаеля Рота на запит віце-голови фракції «Лівих» у Бундестазі Сари Вагенкнехт.

«Німецький уряд спільно зі своїми партнерами по Євросоюзу виступає за проведення розслідування із залученням ряду міжнародних установ - всіх актів насильства у Києві, в тому числі тих, що відбулися у період з 18 по 20 лютого 2014 року», - йдеться в документі.

Раніше канцлер Ангела Меркель уже зазначала, що розслідування цих подій «відповідає інтересам усіх сторін». Як нагадує видання, в ході сутичок демонстрантів з поліцією загинуло близько ста людей. Події залишаються не розслідуваними.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

586