Ніхто не зазіхає на право громадян України вільно використовувати російську мову. Про це йдеться у зверненні прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до жителів південних і східних областей України, повідомили Forum'у в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він нагадав, що виконувач обов'язків Президента Олександр Турчинов ухвалив рішення залишити чинним мовний закон у редакції Ківалова-Колесніченка, ухвалений у 2012 році.

«Цей закон досі працює. Російська мова, згідно з цим законом, у всіх областях, де переважають російськомовні, має статус де-юре регіональної, а фактично офіційної мови з такими ж можливостями і правами, як і в української. Гарантії для російської мови окремим рядком прописані в статті 10 Конституції. Ніхто не зазіхає на ваше право вільно використовувати російську мову. Моя дружина Терезія розмовляє переважно російською. І вона, як мільйони інших російськомовних, не потребує захисту з боку Кремля», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, 23 лютого народні депутати скасували закон «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року, який передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов заявив, що не підписуватиме рішення парламенту про скасування закону «Про мову».

Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію для підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

591