Створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві є можливим після звіту глав МВС, СБУ та ГПУ про хід розслідування тих подій. Про це в коментарі Forum'у заявив в.о. глави фракції «Батьківщина» в парламенті Сергій Соболєв.

За його словами, вчора, 17 березня, це питання обговорювалося на нараді глав парламентських фракцій у в.о. Президента, голови ВРУ Олександра Турчинова. «Я не проти (створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві. - Ред.). Але попросив, що давайте спочатку звіт щодо розслідування, а за його підсумками зрозуміємо, чи потрібна додаткова комісія в парламенті», - зазначив він.

Соболєв пояснив, що «згідно з інформацією із відкритих джерел, сьогодні вже є перші висновки. Вважаю, що насамперед треба дати можливість виступити главам МВС, СБУ і прокуратури, щоб вони доповіли, які вже зібрані матеріали щодо стрілянини. І вже за підсумками цього обговорення приймати рішення, чи потрібна така комісія».

На уточнююче запитання, чи є вже відкрита інформація про ті події, можливо від нардепа Сергія Пашинського, який був тоді в епіцентрі, і був присутній під час затримання автомобіля, в багажнику якого активісти Майдану виявили зброю, Соболєв відповів: «З відкритої інформації, за планом штурму Майдану - це те, що оприлюднив Геннадій Москаль стосовно снайперів. Уже встановлено, хто ці снайпери, з яких підрозділів. Відомі «лежанки» перші. Знайшли стріляні гільзи. Думаю, що якщо це може бути доведено, і це відкрита інформація - її можна донести до громадян. Я переконаний, що там є і закриті дані, оприлюднення яких може зашкодити слідству».

Також Соболєв зазначив, що звіт силовиків щодо ходу розслідування подій у Києві дасть відповіді і на питання, які виникли після оприлюднення телефонної розмови між Верховним комісаром ЄС з міжнародних справ Кетрін Ештон та глави МЗС Естонії Урмаса Паета.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин розстрілу зі снайперської зброї протестувальників і співробітників правоохоронних органів під час масових акцій у Києві.

Автором проекту постанови є глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Крім того, нагадаємо, німецький уряд наполягає на проведенні міжнародного розслідування вбивства людей снайперами в центрі Києва, повідомляє німецьке ділове видання Handelsblatt, цитуючи відповідь держсекретаря з питань Європи в МЗС Німеччини Міхаеля Рота на запит віце-голови фракції «Лівих» у Бундестазі Сари Вагенкнехт.

«Німецький уряд спільно зі своїми партнерами по Євросоюзу виступає за проведення розслідування із залученням низки міжнародних установ - всіх актів насильства у Києві, в тому числі тих, що відбулися у період з 18 по 20 лютого 2014 року», - йдеться в документі. Раніше канцлер Ангела Меркель уже зазначала, що розслідування цих подій «відповідає інтересам усіх сторін». Як нагадує видання, в ході сутичок демонстрантів з поліцією загинуло близько ста людей. Події залишаються нерозслідуваними.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253