На сьогодні вирішення проблеми безпритульних тварин в Україні лежить на плечах розплідників, небайдужих волонтерів та соціально відповідального бізнесу. Інвестиції від держави не дозволяють притулкам впоратися з наявним навантаженням, а кардинальних заходів щодо поліпшення ситуації чекати не доводиться.

За 14 років існування притулку «Сіріус» (с. Федорівка, Вишгородський район) пережив 3 переїзди і лише три тижні тому перебрався на власну територію. Сьогодні на ній проживають 2000 собак і понад 200 котів. «Для притулку - це дуже багато. Приміром, у Німеччині 150 тварин у притулку це багато і на 80 собак виділяється 7 гектарів землі, а у нас трохи більше 4 гектарів на всіх. Ми б і хотіли припинити приймати нових вихованців, але нам постійно підкидають під двері нові, а буває, що й погрожують убити тварину прямо перед дверима, якщо не візьмемо», - розповідає директор і власник притулку Мезінова Олександра Вікторівна.

 
 
За словами Олександри, Україна потребує рішучих заходів щодо поліпшення ситуації з безпритульними тваринами, щоб, за прикладом західних країн, раз і назавжди вирішити цю проблему. Необхідна організація централізованої системи ідентифікації тварин, щоб допомогти господарям відшукати загубленого вихованця. Також потрібна поголовна стерилізація, система ліцензування породистих розплідників, заборона стихійних «пташиних» ринків і введення високих штрафів для господарів, які виганяють своїх улюбленців на вулицю.

На жаль, рівень відповідальності за братів наших менших в Україні ще надзвичайно низький: сьогодні лише одиниці з нас готові прийняти, захистити й усвідомити всю відповідальність за улюблених вихованців. На щастя, є ряд небайдужих однодумців, на яких борці за права тварин завжди можуть розраховувати.

 
 
Крім приватних інвесторів та міжнародних організацій у справу формування відповідального ставлення до домашніх тварин активно залучаються і представники великого бізнесу. Приміром, компанія Mars Україна регулярно підтримує притулок «Сіріус» і нещодавно забезпечила його вихованців необхідними ветеринарними препаратами та кормом на кілька місяців наперед.

Керівництво притулку активно обмінюється досвідом з колегами із Німеччини та Іспанії. Вже є практика співпраці та передачі собак в установи Німеччини для розміщення в місцевих сім'ях.

 
 
У кожного вихованця притулку є кличка, волонтери створюють каталоги, куди вносять фото та історію кожного чотирилапого жителя. Навіть після того, як тварину передають новим господарям, супровід «Сіріуса» на цьому не закінчується: організовуються консультації ветеринарів і фахівців, надаються знижки на лікування та медикаменти від партнерів притулку. І керівництво завжди готове прийняти тварину назад, щоб вона не опинилася знову на вулиці, якщо нові господарі будуть не готові до такої відповідальності.

У деяких міжнародних компаніях участь співробітників у соціальних програмах уже давно стала частиною корпоративної культури. За словами Руслана Скиби, директора з корпоративних зв'язків Mars Україна: «Відмінна риса нашої компанії - добровільність участі в соціальних ініціативах. І тут варто відзначити активну життєву позицію більшості співробітників Mars Україна, бажання допомагати, поліпшувати світ навколо нас. Конкретні результати, яких ми разом досягнемо, ще більше мотивують до подальших дій у напрямі соціальної відповідальності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271