Міністерство закордонних справ констатує право на самовизначення корінних народів з числа кримських татар, караїмів і кримчаків.

Про це на брифінгу повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він розповів, що Росія, аргументуючи законність референдуму про статус Криму, також, як і самопроголошена влада Криму, робить акцент на праві народів на самовизначення.

«У зв'язку з цим хотів би зазначити, що всі міжнародні правові документи щодо права народів на самовизначення стосуються корінних народів. Станом на сьогодні в Україні проживає чотири корінні народи, етногенез яких пов'язаний саме з територією України: українці, кримські татари, караїми та кримчаки», - сказав Перебийніс.

При цьому він нагадав, що три останні є корінними народами Криму.

Крім того, зазначивши, що інші народи, які проживають в Україні, є діаспорами, які мають свою етнічну батьківщину чи національні утворення за межами території України, передають «Українські новини».

На закінчення він сказав, що питання про права корінних народів врегульовані на міжнародному рівні і визначені в декларації про права корінних народів, ухваленій у 2007 році.

Нагадаємо, що Меджліс кримськотатарського народу заявив про право кримських татар на самовизначення Криму в складі суверенної і незалежної України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

826