Пакет фінансової допомоги Україні зараз застопорений у Конгресі США через внутрішньополітичні розбіжності, заявив економіст великого банку Goldman Sachs (США) Майкл Бретман в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, відсутність компромісу між республіканцями та демократами означає, що законодавці повернуться до розгляду законопроекту про допомогу Україні не раніше кінця березня.

«Вашингтон, Брюссель, МВФ, Світовий банк на словах уже пообіцяли новій владі в Києві щонайменше $20 млрд. Але наприкінці минулого тижня Сенат не зміг проголосувати за фінансову допомогу Україні, тому фракція республіканців відмовилася включати до голосування пункт про згоду США на реформу квот у МВФ. Йдеться про рішення, ухвалене Фондом ще в 2010 р. у відповідь на глобальну фінансову кризу, воно полягає у збільшенні фінансових ресурсів МВФ в 2 рази і перерозподілі голосів на користь країн, у т.ч. Росії. Для набуття реформою чинності потрібна згода США як найбільшого донора Фонду», - уточнив він.

І додав, що законопроекти конгресу часто включають в себе не пов'язані між собою рішення і пункти - такі принципи політичного торгу між республіканцями та демократами. «Боротьба партійних інтересів уже не раз приводила США до політичних криз. Так, у 2013 р. впертість республіканців, які наполягали на бюджетних поступках з боку Білого дому, обернулося тимчасовим припиненням роботи уряду. Нині вони виступили проти пункту про реформу МВФ, тим самим де-факто заблокувавши допомогу Україні», - зазначив аналітик.

Він акцентував, що внутрішні чвари Штатів грають на руку Москві. «Відкладений законопроект Сенату передбачає каральні заходи проти російських чиновників і силовиків, відповідальних за підрив суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи заморожування активів та заборону на в'їзд у США. Паралельний законопроект, схвалений Палатою представників, не включає ні положення про реформу МВФ, ні санкцій щодо Росії. Як виглядатиме підсумковий компромісний варіант, поки невідомо», - підсумував фахівець.

Як раніше повідомляв ForUm, нижня палата американського Конгресу переважною більшістю голосів підтримала виділення допомоги Україні в розмірі $1 млрд.

МВФ заявляє, що зацікавлений надати Україні допомогу «на шляху до економічної стабільності та процвітання»

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

814