Експерти Ради Європи з конституційного права заявили, що референдум у Криму 16 березня про приєднання до Росії є нелегітимним.

Венеціанська комісія мотивує свій висновок тим, що можливість проведення такого референдуму не передбачена ні українською, ні кримською конституціями. Експерти також вказують на той факт, що умови для проведення цього референдуму не відповідають демократичним стандартам.

Голова Ради Європи, міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц у суботу, 15 березня, повідомив агентству dpa, що офіційний висновок Венеціанської комісії буде опублікований 21-22 березня.

Він зазначив, що «у прямій демократії самій собою немає, звичайно, нічого поганого, однак вона потребує правової і демократичної основи». Нагадавши про те, що голосування в Криму проходитиме в атмосфері погроз, Курц констатував, що в цьому випадку такої основи, очевидно, не існує.

6 березня Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів РФ з пропозицією про початок процедури входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію постанови Верховної Ради АР Крим «Про проведення загальнокримського референдуму».

Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 «Про проведення загальнокримського референдуму».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1172