Ринок синдикованих кредитів для компаній РФ завмер, а кредитні лінії на мільярди доларів, які були в процесі формування, виявилися замороженими напередодні підсумків референдуму про статус Криму і можливих економічних санкцій проти Росії, повідомляє Рейтер.

Російські компанії, включаючи оператора мобільного зв'язку "Вимпелком" і найбільшого в світі виробника хлористого калію «Уралкалій», зіткнуться з проблемою можливого зростання вартості запозичень, коли кредитування відновиться.

Подорожчання запозичень стане ще одним ризиком для економіки Росії, над якою нависли санкції США та Європейського Союзу, які погрожували покарати Москву за референдум про відокремлення Криму від України 16 березня.

Станом на початок березня в роботі були близько 20 нових кредитів для російських компаній, а переговори про нові кредити обсягом 5,5 мільярдів доларів, включаючи трирічну позику «Вимпелкому» на 2 мільярди доларів, були в просунутій стадії.

Міжнародні банки тягнуть час, у тому числі в угодах уже схвалених кредитними комітетами, оскільки хочуть прояснення політичної ситуації, що швидко міняється, кажуть банкіри.

Погоджений термін видачі принаймні одного великого кредиту був зірваний минулого тижня, після того як лише 2 із 10 банків, запрошених до участі, відгукнулися вчасно, банкіри сказали в п'ятницю.

«Банки кажуть, що вони як і раніше відкриті, але вони нічого не роблять. Російські угоди заморожені», - сказав високопоставлений банкір.

Серед компаній, що перебувають у процесі оформлення кредитів на суму понад 1 мільярда доларів, - нафтохімічний гігант «Сибур», Новолипецький металургійний комбінат і виробник залізної руди «Металоінвест». «Уралкалій» шукає рефінансування в обсязі 500 мільйонів доларів.

«Ніхто в здоровому глузді не дзвонитиме клієнту і говоритиме, що знайшов для нього гроші. Клієнти цього й не чекають», - сказав інший високопоставлений банкір.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1492