14 березня на сайті «Еспресо TV» з'явилася стаття про ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо компетенції Верховного Суду України. У новині автор згадав Віктора Медведчука, нібито причетного до плану повернення Януковича в Україну.

«Згадавши про цей законопроект, автор статті спробував поширити черговий наклеп стосовно Громадського руху «Українська вибір» та його лідера Віктора Медведчука. Видаючи бажане за дійсне і намагаючись хоч якимось чином скомпрометувати лідера Руху, він «пов'язав» ухвалення парламентом цього законопроекту з планами щодо повернення до влади В. Януковича, до яких нібито причетний лідер «Українського вибору», - так прокоментував новину заступник голови ГР «Український вибір», заслужений юрист України Василь Німченко.

Експерт уточнив, що насправді лідер «Українського вибору» В. Медведчук публічно заявив таке: «Існує тільки один сценарій повернення Януковича в Україну. Він має постати перед судом. Президент, який допустив громадянське протистояння, загибель людей, - втратив моральне право бути главою держави. У 2004 році найважливішим завданням влади було не допустити кровопролиття, насильства і жертв у ході акцій протесту. І ми змогли це зробити».

Німченко підкреслив, що позиція лідера Руху в цьому питанні є гранично зрозумілою і чіткою. «Авторам подібних публікацій слід читати першоджерела, тоді не доведеться висувати безглузді звинувачення, тим самим вводячи в оману читачів. Що стосується зазначеного законопроекту, то з його ухваленням був, по суті, відновлений статус ВСУ як суду вищої касаційної інстанції. У тому числі і в питанні перегляду рішень Вищих спеціалізованих судів», - підсумував юрист.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

828