Прямі всенародні вибори президента почалися в Словаччині, виборчі дільниці відкрилися по всій країні о 7.00 за місцевим часом і працюватимуть до 22.00, передає РІА «Новости».

«У виборах можуть взяти участь понад 4 мільйони громадян Словаччини, які мають право голосу», - повідомила журналістам голова Статистичного управління Словаччини Людмила Бенковичова. За її словами, якщо президент Словаччини не буде обраний в першому турі, другий тур голосування відбудеться через два тижні, 29 березня.

Нинішній президент Словаччини Іван Гашпарович був обраний на другий президентський термін 4 квітня 2009 року. Згідно із Конституцією Словаччини, він не може балотуватися на третій термін.

Фаворитом президентських перегонів є чинний прем'єр-міністр Словаччини і голова правлячої соціал-демократичної партії Smer-SD Роберт Фіцо. За результатами останнього опитування, проведеного агентством Focus, у першому турі виборів президента Словаччини за Фіцо мають намір проголосувати 36,1% виборців. На другому місці з 27,1% - громадський кандидат, словацький філантроп Андрій Кіска, на третій позиції з 11,1% - колишній міністр культури Словаччини Мілан Княжко.

Всього у виборах глави держави візьмуть участь 15 кандидатів. Серед них колишній прем'єр-міністр Словаччини, адвокат Ян Чарногурський, депутати парламенту Павол Грушовський, Хелена Мезенська і Радослав Прохазка, кардіохірург Віліам Фішер.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1092