Сполучені Штати Америки збирають сьогодні позачергове засідання Ради безпеки ООН, щоб винести на голосування проект резолюції із засудженням «референдуму» про приєднання півострова до Росії, який планується в Криму на неділю, повідомляє Радіо «Свобода» з посиланням на дипломатів в ООН.

За їхніми словами, вони очікують, що Росія використовує право вето, щоб відхилити цей документ. Але, як сказав один із західних дипломатів на умовах анонімності, текст проекту резолюції написаний так, щоб не викликати вето Китаю, який також стурбований діями Росії: Пекін завжди захищає позиції територіальної цілісності і не підтримує втручання у внутрішні справи, і з такими словами виступав й щодо нинішньої ситуації навколо України.

За словами дипломатів, проект резолюції дуже м'який: він не засуджує Росію, не закликає її вивести війська з Криму і не загрожує санкціями, передає Радіо «Свобода».

Як сказав інший дипломат, такі помірні формулювання мають одну мету: бути прийнятними для Китаю, щоб він не голосував проти, а утримався. Таке голосування призвело б до ще більшої ізоляції Росії в світі.

У проекті резолюції наголошується, що «референдум» у Криму, не підтриманий владою в Києві, не може мати ніякого дії і не може стати підставою для зміни статусу Криму». Документ також закликає інші держави та міжнародні організації утримуватися від визнання його результатів і від «будь-яких дій, які можуть бути сприйняті як визнання будь-якої зміни статусу».

Крім того, проект резолюції пропонує підтвердити «суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах».

Документ також має на меті закликати Москву і Київ негайно піти на прямий політичний діалог для мирного вирішення суперечки й проявити стриманість і, крім того, констатувати готовність нинішньої влади України захищати права всіх українців, включно з меншинами.

Засідання має розпочатися сьогодні об 11 годині за Нью-Йорком, або ж о 16 годині за Києвом.

У Росії заступник міністра закордонних справ Геннадій Гатілов уже заявив, що цей проект резолюції, який закликає не приймати результатів кримського «референдуму», неприйнятний для Москви.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1108