Зробити цирк госпрозрахунковою організацією не можна. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у заявив прес-секретар Національного цирку України Олег Кий.

«Для того щоб перевести яку-небудь установу на госпрозрахунок потрібно дати їй великі повноваження, які були відібрані за роки державного управління. Наприклад, питання оренди циркових приміщень. Як можна позбавляти цирк державного фінансування, коли 70% орендних платежів забирає держава? Чому ще ми не виживемо, навіть якщо б нам дали повноцінно проводити господарську діяльність? Тому що у нас дуже великий творчий колектив. Сама циркова система передбачає, що більшість артистів перебувають у вимушеному простої під час підготовки програм, це творчий процес, але в цей час їм потрібно платити зарплату», - зазначив він.

Крім того, за словами Кия, так склалося, що в радянські часи стали будувати стаціонарні театри та цирки. «Але в Європі залишився один стаціонарний цирк, чи то в Ризі, чи то у Вільнюсі, а всі інші цирки являють собою шапіто. А приміщення Національного цирку займає площу в 10 тисяч квадратних метрів. Ця будівля була побудована в 1961 році, коли паливо було дешевим, а системи опалення нераціональні. Зараз, щоб тільки обігріти цю будівлю потрібно витратити багато грошей, чого ми зробити не можемо», - підкреслив він.

«Якби провели максимальну модернізацію, віддали всі права господарюючого суб'єкта з приводу будівлі, враховуючи те, що ми розташовані в центрі міста, то в принципі від доходів з оренди ми могли б покривати левову частку комунальних витрат», - заявив прес-секретар.
 
За словами Кия, подібних проблем багато, бо просто так зробити цирк госпрозрахунковою організацією не можна.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України пропонує скоротити фінансування низки гуманітарних програм. Це торкнеться, зокрема сфери культури. Влада пропонує, починаючи з травня, скорочувати держпідтримку театрів та цирків і поступово переводити їх на госпрозрахунок, провести інвентаризацію пам'яток культурної спадщини для «поетапної передачі їх у концесію».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

960