Скасування держпідтримки молодих фахівців у селі означатиме ліквідацію досить перспективного напряму. Про це провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко заявила в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За її словами, ухвалений в 2012 р. закон «Про зайнятість населення» припускав, що молоді фахівці, які уклали контракт не менш ніж на 3 роки на роботу в селі (лікарі, вчителі, агрономи) відразу отримують «підйомні» - 10 мінімальних зарплат. «А після 10 років роботи на селі їм передбачається квартира. Скасування цих пільг знову відіб'є у молоді бажання їхати в села, а це було важливим починанням», - зазначила експерт.

Вона також додала, що може постраждати і низка інших пільг. «Так, з 2013 р. при створенні робочих місць для молоді і людей віком від 50 років не менш ніж на 2 роки наймач не платить соціальний внесок. А в разі дострокового звільнення такого працівника наймач зобов'язаний сплатити податок за весь період», - поінформувала вона.

Спеціаліст сказала, що в останні роки з'явилися законодавчі передумови для підвищення соціальних стандартів. «Якщо тепер це правове поле зміниться, то ситуація знову може бути надовго заморожена», - нарекла вона.

Нагадаємо, у пропозиціях Міністерства фінансів міститься пункт про скасування статті 28 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання молодому працівникові, який уклав трудовий договір на термін не менш ніж три роки з підприємствами, установами та організаціями, які розташовані в таких населених пунктах, житлової площі на термін його роботи та одноразову адресну допомогу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати коштом держбюджету.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1210