Тимчасовий уряд України попросив США про військову допомогу, в тому числі про надання зброї та боєприпасів, а також про сприяння американської розвідки, стверджує The Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених американських чиновників. Але адміністрація Обами поки погодилася надіслати тільки армійські пайки.

Пентагон не хоче створювати враження, ніби він безпосередньо підтримує українську армію під час протистояння з Росією, пояснює журналіст Адам Ентус.

Ризик ескалації підкреслюється рішенням Росії знову провести військові навчання поблизу України, а також передислокацією російських військових літаків у Білорусь. Влада Білорусі заявила, що цей крок - відповідь на більш інтенсивні повітряні патрулі НАТО.

«На тлі таких демонстрацій сили американські чиновники визнають, що адміністрації Обами належить складна еквілібристика. Адміністрація хоче висловити підтримку тимчасовим лідерів України, але при цьому не налаштувати проти себе непередбачувану Москву ще сильніше, а також не підбадьорювати ненароком українських військових, аби ті не пішли на кроки, які загрожували силовим конфліктом», - йдеться в статті.

«Це не «ні, ніколи», а «поки що ні», - коментує неназваний високопоставлений чиновник США відповідь своєї країни на прохання України про «смертоносну військову допомогу», як це називається офіційною мовою.

Далі автор повертається до теми військової допомоги. «Український уряд попросив Пентагон надати зброю та боєприпаси, обладнання для зв'язку, сприяння розвідки, авіаційне паливо, прилади нічного бачення тощо», - повідомили американські чиновники.

Поки Пентагон погодився надати тільки пайки. Відвантаження може початися через кілька днів.

Минулого тижня міністр оборони США Хейгел поговорив з в.о. міністра оборони України Тенюхом і пообіцяв розглянути всі прохання про допомогу. «Після телефонної розмови в Пентагон надійшло офіційне прохання України про надання військової допомоги, в тому числі про велику партію зброї та боєприпасів. Американські чиновники відмовилися уточнювати, як українська сторона мала намір розпорядитися поставками», - йдеться в статті.

У вівторок, звітуючи перед парламентом, Тенюх заявив, що Збройні сили з 1991 року перебували в занедбаному стані і до бою готові лише 6 тис. піхотинців (з 41 тис.).

Зі свого боку, неназваний високопоставлений чиновник США сказав: «Наразі ми не розглядаємо ідею «смертоносної допомоги». «Строго кажучи, ми їм чітко сказали, що їм слід фокусуватися на економічній допомозі», - додав він, повідомляє «Інопреса».

Газета коментує: військова допомога США Україні посилила б підозри Кремля, що США зрежисирували українську революцію з метою зблизити Україну з НАТО й атакувати Росію військовими засобами. Щоправда, Пентагон активізував діяльність військового характеру в Східній Європі, щоб заспокоїти стривожених союзників. Він також припинив військову співпрацю з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1373