Представники українських банків занепокоєні частими нападами на свої відділення загонами так званої Самооборони. Вони закликають українську владу втрутитися в ситуацію і захистити банківську систему країни від свавілля. З подібною заявою вже виступила дирекція Публічного Акціонерного Товариства «Український Бізнес Банк».

Як наголошується в повідомленні на сайті установи, стабільна робота «Укрбізнесбанку» поставлена під загрозу - в ніч з 12 на 13 березня на відділення банку було скоєно напад: «Близько 35 осіб, озброєних автоматами Калашникова і навіть снайперською гвинтівкою, гумовими кийками, коктейлями Молотова, битами, травматичними пістолетами і ножами, підійшли до входу в будівлю, покликали охоронця і вимагали відчинити двері. Отримавши відмову, вони почали стріляти».

До того як приїхали представники правоохоронних органів, нападники вже увірвалися в приміщення Банку і почали трощити майно, ламати комп'ютери і різати сейфи з використанням болгарок. На щастя, після тривалих переговорів з правоохоронними органами злочинці погодилися залишити приміщення. Після чого їх затримали і доставили у відділення міліції.

Як наголошується в заяві, незважаючи на важкість злочину, Печерським РУ МВС в м.Києві порушено кримінальні справи лише за ст. 194 ч.1 та ст. 263 ч.1 КК України: «Нам, як представникам Банку, співробітники якого піддали ризику свої життя, захищаючи майно вкладників, незрозуміло, чому правоохоронці кваліфікували злочин саме за цими, порівняно легкими, статтями». Більше того, відразу ж після затримання всі злочинці були відпущені.

Представники «Укрбізнесбанку» обурені цим фактом: «Невже розмови про політичну належність нападників до сил Самооборони є правдою? Чи означає це, що тепер усі злочинці, прикриваючись політичними гаслами, можуть безкарно творити «бєспрєдєл»? Зрештою, якій саме фінансовій установі чекати нового нападу і хто понесе за це відповідальність?».

У Банку також упевнені, що подібні напади носять спланований системний характер. Однак представники «Укрбізнесбанку» зазначають, що йдеться не просто про події навколо одного регіонального відділення, під загрозу поставлена робота всієї банківської системи України.

«Потрібно розуміти, що в банківських сейфах зберігаються, насамперед, не ефемерні мільйони, а гроші, передбачені на соціальні виплати, зарплати і пенсії. Там зберігаються заощадження клієнтів - звичайних громадян України, які, цілком можливо, також виступали за зміни на краще на Майдані. І саме цих громадян влада зобов'язана захистити!», - заявляють банкіри.

У зв'язку з чим, ПАТ «Укрбізнесбанк» звертається до всіх компетентних органів - Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури України, керівництва Національного Банку України - з вимогою зробити все можливе, щоб не тільки покарати винних у зухвалому нападі на відділення ПАТ «Укрбізнесбанк», але й захистити від посягань всю банківську систему нашої країни.

«Інакше це призведе до її подальшої дестабілізації, а рівень довіри громадян до всіх банківських установ України буде серйозно підірваний. Потрібно зробити все можливе, щоб не допустити цього!», - закликали представники банківського сектора українську владу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1167