Заступник голови Громадського руху «Український вибір» Василь Німченко на сторінках «Комсомольської правди в Україні» висловив офіційну позицію Руху щодо соціально-політичної ситуації в Криму.

«Вже ні у кого не викликає сумнівів, що конфлікт, який виник у Криму, спричинений абсолютизацією та узурпацією чиновницьким апаратом влади, дискримінацією територіальних громад. Диктат центру, нав'язування єдиної мовної і культурної політики, зведення корупції у ранг державної ідеології призвели до зростання протестних настроїв на півострові. Впродовж багатьох років офіційний Київ ігнорував думку кримчан», - йдеться в статті Німченка, опублікованій на сайті «Українського вибору». Він зазначає, що саме у зв'язку з цим Верховна Рада Криму ухвалила рішення про проведення 16 березня 2014 року загальнокримського референдуму.

«Ми не даватимемо оцінку, конституційне це рішення чи ні, оскільки це питання перебуває на розгляді в Конституційному Суді України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції», - пише юрист. Він відзначає той факт, що 6 травня 1992 року Верховна Рада АРК ухвалила свою Конституцію, за якою Крим отримав статус держави, проте вже у 1995 році Верховна Рада України скасувала цей документ, а у 1998 році парламент затвердив нову Конституцію АР Крим.

«По суті, діяльність усіх органів автономії була позбавлена державних функцій і отримала аналогічні обласним радам повноваження. Була ліквідована автономна бюджетоутворююча система, а державні гарантії створення вільної економічної зони на півострові залишилися на рівні обіцянок», - зазначає заступник голови «Українського вибору».

Він висловив упевненість в тому, що для вирішення нинішньої політичної кризи на півострові Верховна Рада України сьогодні має відновити дію на території Криму Конституції 1992 року. Таке рішення також відповідатиме Статуту ООН і Резолюції 1334(2003) Парламентської Асамблеї Ради.

«Український вибір», спираючись на норму Конституції про державний суверенітет, цілісності і недоторканності території України, закликає Верховну Раду ухвалити доленосне рішення, яке відновить конституційні права і свободи народів Криму, знизить градус невдоволення, усуне суперечності та конфлікти в АРК, засвідчить затвердження державою Україна прав і свобод багатонаціонального кримського народу на самовизначення. Із ситуації, що склалася, можна вийти мирним шляхом, але для цього потрібна політична воля і мудрість політиків», - підсумував Німченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1080