Міністерство закордонних справ України направило ноту до МЗС РФ, в якій поінформувала Росію про те, що в районі південної коси озера Донузлав від місця затоплення великого протичовнового корабля «Очаків» і водолазного катера в бік моря переміщується смуга білого кольору невідомого походження.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході брифінгу заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

«Міністерство звертає увагу РФ на те, внаслідок усвідомлених і неправомірних дій останньої з порушенням взятих на себе зобов'язань у рамках Угоди між урядами України та РФ з питань гарантування екобезпеки та екоконтролю в місцях базування ЧФ РФ на території України від 18 грудня 1998 року» створена потенційна загроза екологічній безпеці акваторії Чорного моря», - сказав він.

У зв'язку з цим українська сторона заявляє, що вся відповідальність за заподіяння шкоди морському середовищу та природним ресурсам Чорного моря покладається на російську сторону.

Він також повідомив, що про це були проінформовані відомства іноземних держав, представництва міжнародних організацій.

Нагадаємо, в ніч на 6 березня російськими військовими були затоплені великий протичовновий корабель «Очаків» та рятувальне буксирне судно «Шахтар», які входили до складу Чорноморського флоту Російської Федерації.

7 березня о 7:30 ранку в озері Донузлав російськими військовими було спеціально затоплено ще одне судно. Затоплений корабель - БМ 416 типу пожежного катера водотоннажністю 30-40 тонн.

Зазначимо, що всі затоплені судна блокують кораблям ВМС України вихід у відкрите море.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

948