Референдум у Криму, який призначений на 16 березня, - це фарс. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу заявив глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За його словами, організувати референдум, який би повністю відповідав усім демократичним стандартам, у такі стислі терміни просто неможливо.

«За 10 днів підготуватися до референдуму неможливо. Немає правової основи, немає ніяких демократичних умов для дискусії, обговорення, зіставлення різних точок зору. Ні про яку демократію на цьому референдумі мови йти не може. Мова йде про фарс з раніше визначеним результатом», - сказав він.

У свою чергу, політичний експерт Ігор Левченко вважає, що референдум на півострові необхідно розглядати як один із елементів забезпечення військової агресії РФ на території України щодо анексії Криму.

Крім того, за словами політолога, перенесення референдуму з 25 травня на 16 березня фактично делегітимізувало його. «За 2 тижні організувати, навіть фізично, референдум неможливо. З великою часткою ймовірності його результати не матимуть жодного стосунку до позиції кримчан, навіть якщо там половина населення займає проросійську позицію», - зазначив він.

Разом із тим, експерт вважає, що результат референдуму слугуватиме прогнозом РФ для подальших дій.

Як раніше повідомляв ForUm, 6 березня Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації і Федеральних Зборів Державної Думи РФ з пропозицією про початок процедури входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

7 березня виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 «Про проведення загальнокримського референдуму».

7 березня, на розгляд Конституційного Суду України надійшло конституційне подання в.о. Президента України, голови Верховної Ради Олександра Турчинова щодо відповідності Конституції постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про проведення загальнокримського референдуму» від 6 березня 2014 № 1702-6/14, повідомляє прес-служба КСУ.

Верховна Рада України вимагає від парламенту Криму негайно переглянути своє рішення від 6 березня 2014 року про проведення 16 березня загальнокримського референдуму.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1287