Негативні зміни у податково-бюджетній системі України відбуваються на очах, заявила міжнародний експерт з промислових питань Олександра Петрова в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За її словами, днями держава остаточно перестала відшкодовувати ПДВ вітчизняним виробникам. «У лютому через політичні події відшкодування становило лише 1,4 млрд грн замість 3,7 млрд, а тепер зупинилося зовсім», - повідомила економіст.

Петрова додала, що спочатку це пояснювали відсутністю грошей у Держказначейства. «У такій ситуації поверненням ПДВ пожертвували, щоб виплатити зарплати і пенсії бюджетникам. Найбільше при цьому постраждали великі підприємства металургії та АПК «Арселорміттал Кривий Ріг», Індустріальний союз Донбасу, Полтавський ГЗК, «Кернел», «Каргілл» та ін. Все це флагмани національної економіки, притому більшість названих компаній з іноземним капіталом. Як же тоді можна говорити про майбутнє поліпшення інвестиційного клімату?» - нарекла вона.

Наразі великих проблем з грошима у Держказначействі немає, продовжила аналітик, але вказівку не компенсувати ПДВ дано на найвищому державному рівні. «Це може бути пов'язано з бажанням нового керівництва країни перерозподілити сфери впливу в податковому секторі. Також можливо, що ПДВ-відшкодування відновиться тільки після випуску обіцяних Кабміном спеціальних облігацій», - припустила фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1047