Українським молодим ученим доведеться змиритися з відміною збільшення розміру премії Президента та обмеженням кількості грантів Кабінету Міністрів і затягнути паски. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у сказав голова Ради молодих учених Інституту металофізики НАН України Іван Заболотний.

«Скасування рішення про збільшення президентської премії та обмеження грантів уряду - це, звичайно, погано. А з урахуванням того, що ми подавалися на премію Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, це дуже погано. Але, дивлячись на ситуацію в країні, що вдієш», - сказав Заболотний.

На його думку, зараз молодим ученим доведеться «затягнути паски» і так за непростої ситуації, що склалася у вітчизняній науці.

«Іноді потрібно робити крок назад, щоб потім зробити два вперед», - сказав він.

При цьому голова ради вважає, що такі зміни буде простіше перенести представникам гуманітарних наук, ніж тим, хто займається дослідженнями в експериментальних науках, які потребують значного фінансування.

Нагадаємо, в розробленому Мінфіном Плані заходів та реалізації Програми діяльності Кабміну пропонується скасувати рішення щодо збільшення розміру премії Президента України для молодих учених, а також обмежити кількість грантів КМУ колективам молодих учених для проведення наукових досліджень та науково-технічних розробок за пріоритетним напрямами розвитку науки і техніки (не більше 10 грантів на загальну суму 1 млн грн).

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

643