До співпраці з МВФ треба підходити уважно, заявив економіст великого банку Goldman Sachs (США) Майкл Бретман в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, Фонд є не просто однією із найбільших кредитно-фінансових організацій, але й інструментом впливу на світові процеси. «Тут немає чого боятися, зрозуміло, що найбільш впливові й розвинені країни світу об'єднуються для реалізації своїх інтересів. Давайте згадаємо, що МВФ створювався після ІІ Світової війни в т.ч. з прицілом на сприяння захисту ідеалів західної демократії», - зазначив він.

І додав, що політику і рекомендації Фонду щодо країн з перехідними економіками, що розвиваються, продовжують критикувати. «При цьому говорять, що виконання умов співпраці з МВФ прив'язує країни до міжнародних фінансових потоків, глобалізує їх. Очевидним є одне: в роботі Фонду були і є помітні недоліки, які потрібно виправляти. Це не трагедія, ідеальні конструкції існують тільки в математиці або фізиці, а реальне життя динамічне і потребує постійних коректив», - підкреслив фінансист.

Він продовжив, що навіть за океаном помітна певна поспішність заяв Києва щодо співпраці з МВФ. «Втім, це не перший такий приклад в історії. Якщо країна твердо вирішила стати на шлях європейської інтеграції, прийняти західні демократичні цінності, то бажання співпрацювати з провідними глобальними фінорганізаціями не є дивним. Але економічна політика має бути виваженою і спиратися на продумані національні інтереси», - підсумував аналітик.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

958