Колишній президент Криму Юрій Мєшков готовий стати до виконання своїх обов'язків після референдуму про статус регіону, призначеного на 16 березня. Про це Мєшков заявив журналістам у Сімферополі в четвер.

За словами Мєшкова, він не відрікався від Криму і не зраджував клятви, яку давав на початку 90-х років народу півострова.

«Я не відрікався від клятви ніколи», - сказав Мєшков.

За словами соратника Мєшкова, координатора Народного фронту «Севастополь - Крим - Росія» Валерія Подьячого, Мєшков був обраний президентом відповідно до Конституції Республіки Крим 1992 року, передають «Українські новини».

Після цього не було передачі влади новообраному президентові.

«Мєшков міг втратити владу тільки в результаті добровільного складання повноважень, смерті або імпічменту. Ні першого, ні другого, ні третього не було, тому після референдуму президент Республіки Крим Юрій Мєшков має стати до виконання своїх обов'язків», - заявив Подьячий.

Мєшков вважає, що Крим близько 20 років жив в умовах української окупації, а зараз отримав шанс її позбутися.

У зв'язку з цим політик закликав жителів автономії прийти на виборчі дільниці 16 березня і проголосувати за входження регіону до складу Російської Федерації.

Мєшков повідомив, що, живучи за межами Криму, не міг займатися «справами держави» і працював у жанрі публіцистики.

Нагадаємо, Вищий адміністративний суд визнав незаконною депортацію до Росії Мєшкова, оскільки його адвокат надав докази наявності у підзахисного громадянства України.

Окружний адміністративний суд Криму 13 липня 2011 року задовольнив постанову СБУ і постановив негайно видворити Мєшкова з України за непрямі заклики до зміни конституційного ладу із забороною в'їзду в країну протягом 5 років.

Незабаром Севастопольський апеляційний суд підтвердив це рішення Окружного суду.

Мєшков, який був президентом Криму з лютого 1994 по березень 1995 року, прибув з Москви (Росія) 2 липня 2011 року після тривалої відсутності на півострові.

7 липня цього ж року на прес-конференції в Сімферополі він закликав жителів Криму організувати у 2012 році референдум з питання відновлення скасованої в 1995-му Конституції Криму 1992 року.

Мєшков також засудив масові сутички співробітників міліції і козаків у Феодосії 2 липня через поклінний хрест, демонтований за рішенням суду, - тоді були поранені 9 козаків.

Посада кримського президента була скасована у березні 1995 року рішенням Верховної Ради і тодішнього Президента Леоніда Кучми.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303