Одним із «стовпів» програми нового Кабінету Міністрів є посилення фіскальної політики, акцентував економіст Всеволод Степанюк в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, 8-ми міністерствам і Держкомпідприємництва доручено впродовж квітня проаналізувати ефективність податкових пільг, наданих на індивідуальній або галузевій основі. «Це спрямовано на максимальний секвестр преференцій. Так, до травня передбачається підготувати законопроект про ліквідацію всіх податкових пільг в ІТ-галузі і книговидавництві», - уточнив експерт.

Крім того, продовжив він, до кінця квітня планується підвищити ставки податків і зборів, включаючи акцизи, які підвищувалися буквально в січні. «Можливе і скасування мораторію на індексацію земель з метою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком (ФСП), який сплачується замість податку на прибуток та земельного податку. Налічується він в залежності від типу та площі землі, виходячи з її нормативно-грошової оцінки, за ставкою 0,09-1% від цієї оцінки, проведеної ще у 1995 р. Індексація такої оцінки при визначенні ФСП раніше не враховувалася, тепер же цей податок може зрости з середньоукраїнських 6 грн/га на рік до 31-32 грн», - наголосив аналітик.

Раніше робилися певні зусилля щодо послаблення фіскального тиску на бізнес, додав він. «Вони не були завершені, вони були у розвитку, в процесі. Тепер же все може повернутися назад», - підсумував фахівець.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

636