Виконання умов МВФ матиме несприятливі соціальні наслідки, заявила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, можуть бути на 50% скорочені пенсії пенсіонерів, які працюють, хоча поки що у Мінфіну і Мінсоцполітики немає чіткого бачення, як це зробити.

Соціолог зазначила, що це чревато добровільними звільненнями пенсіонерів. «Ті з них, хто отримує хорошу пенсію - наприклад, вчені - навряд чи нею пожертвують. Але є і ті, що працюють там, де молодь не хоче, - санітари, вчителі. Досвід країн Балтії показав, що після подібних змін за один тільки місяць звільнилося 40% пенсіонерів, які працювали», - повідомила вона.

І додала, що разову виплату в 10 мінімальних зарплат та надання житла молодому спеціалісту, який погодився працювати в сільській місцевості, також можуть скасувати. «Поряд із цим Кабмін хоче знизити навантаження на фонд оплати праці, але що саме тут передбачається, поки до кінця не ясно», - підсумувала вона.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

262