Деякі умови кредиту МВФ можуть бути прихованими, заявив економіст Руслан Павленко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, на початку березня відомий сайт WikiLeaks опублікував «повний список» вимог Фонду до України. «Опублікований перелік включає такі позиції, як підвищення пенсійного віку, відміна пільг на транспорті, обмеження спрощеного оподаткування. І навіть якщо це все «качка», то не позбавлена логіки. Ні для кого не секрет, що МВФ дуже холодно ставиться до соціальної сфери і завжди пропонує саме за її рахунок оптимізувати економічну політику», - акцентував він.

За словами експерта, особливу увагу звертають на себе інтереси Фонду в земельному секторі.

«Відомо, що цей та інші міжнародні фінансові донори давно говорять про прискорення створення вільного вітчизняного ринку землі. Колишній Кабмін підходив до питання з обережністю, з урахуванням інтересів усіх сторін і тим більше простих аграріїв - тепер може виникнути явний поспіх, яка віддасть землю в нечесні руки. Так, може бути скасований мораторій на продаж угідь с/г призначення, й іноземні компанії зможуть за безцінь скупити українські простори. Звучать і натяки на скасування держпідтримки галузі, але ж вона є у всіх цивілізованих країнах, а в тому ж Євросоюзі становить не менше 20% вартості валової продукції АПК. Скасування преференцій здатне знищити цілі галузі», - застеріг аналітик.

Він підкреслив, що повна згода на всі умови МВФ відбулася вперше в історії України. «Та й програма дій нового Кабміну багато в чому повторює тези Фонду про секвестр соціальних витрат. Притому МВФ уже відомий схематичністю і негнучкістю своїх підходів та оцінок у залежності від конкретної країни. Створюється враження, що Києву запропоновано саме стандартну програму із акцентом на різке зменшення бюджетного дефіциту, яка може погіршити соціальну обстановку в країні і призвести до економічних дисбалансів», - нарікає фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

990