МВФ формалістично підходить до складання рекомендацій країнам-партнерам. Про це член Експертної ради з оцінки макроекономічного розвитку при уряді Німеччини Петер Бофінгер заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами економіста, не так давно було проведено дослідження більш ніж 100 державних програм жорсткої економії, ініційованих Фондом. «Воно показало, що Фонд систематично недооцінює катастрофічний вплив жорсткого скорочення держвитрат на економічне зростання. Заходи секвестру, запущені в низці країн, залишаються незначними порівняно з масштабом економічних проблем, тоді як комплексні структурні реформи МВФ стимулює рідко. Наприклад, у 2012 році його представник на переговорах з Грецією щодо впровадження програми економії визнав, що урізання витрат завдає країні великої шкоди. Тим паче що в більшості випадків секвестр супроводжується значним зростанням податкового тягаря. Небезпека застосування шаблонних умов кредитної програми, без урахування місцевих реалій, є і в Україні», - підкреслив він.

Бофінгер додав, що концепція «економії, що стимулює зростання», виходить з неправильної передумови, нібито зниження державних витрат буде компенсоване збільшенням споживчого попиту, а також витрат компаній. «Але на практиці виходить інакше, оскільки спад реальних доходів населення не дозволяє йому збільшувати споживання і навіть підтримувати його на колишньому рівні. Це означає не зростання, а зменшення попиту як на товари, так і на робочу силу, і в кінцевому рахунку - подальше погіршення економічного становища і стягнення податків», - уточнив аналітик.

Економія може бути успішною тільки тоді, продовжив він, коли поєднується зі стимулюванням державних і приватних інвестицій, зі збільшенням мобільності та міжкваліфікаційної гнучкості робочої сили, з введенням податкових ставок, вигідних для залучення капіталу - як це робилося в Німеччині перед світовою кризою.

«А ось загальне збільшення цивільних податків завдає шкоди. Навпаки, треба би зменшити прибуткові податки для малозабезпечених, щоб у підсумку досягти поліпшення економічної кон'юнктури та зростання зайнятості. У той же час для залучення коштів на додаткові держінвестиції можна підвищити податки для багатих» - на велику власність, розкіш, на земельні ресурси, а також на окремі види прибуткових фінансових операцій», - зазначив фахівець.

На жаль, поскаржився він, за нинішньої ситуації все це навряд чи буде реалізовано в Україні. «Зараз у вашої країни є шанс на реальне оновлення, і хотілося б закликати Київ не робити поспішних кроків, про які потім доводиться шкодувати», - застеріг Бофінгер.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про намір провести секвестр державного бюджету вдвічі.

«У парламент буде внесений закон України про фактичний секвестр державного бюджету. Мова йде про дворазове скорочення дефіциту держбюджету», - зазначив Яценюк.

У зв'язку з цим, за його словами, на Україну чекає дуже непростий період щодо зниження соціальних стандартів і зменшення витрат.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

918