Головнокомандувач об'єднаних сил Північноатлантичного альянсу генерал Філіп Брідлав вважає, що озброєні люди на території України, зокрема на Кримському півострові, є солдатами Збройних сил Росії.

Про це генерал написав у своєму блозі на офіційному порталі НАТО.

Він зазначає, що верховне головнокомандування НАТО уважно стежить за розвитком ситуації в Україні й особливо пильну увагу приділяє ідентифікації озброєних людей, які не мають розпізнавальних знаків.

«ЗМІ повідомляють, що солдати з важкою зброєю оточили військові бази в Криму й захопили 11 прикордонних постів у регіоні», - пише Брідлав, додаючи, що «ситуація, вочевидь, серйозна».

Численні ЗМІ називають цих озброєних людей «місцевими військовими, які носять військову форму російської армії, оскільки це обмундирування нібито легко доступне в військових магазинах на території колишнього Радянського Союзу», зауважує головком НАТО. Інші видання називають озброєних людей на території Кримського регіону просто «силами самооборони».

Втім, багато експертів асоціюють добре озброєних «ввічливих людей» з російськими військовими, і головком НАТО дотримується аналогічної думки. Про це, пише генерал, свідчать як численні докази, які є у відкритому доступі, такі як фотографії в ЗМІ, так і дані, отримані професійними військовими аналітиками організації. «Ми віримо, що це російські Збройні сили, які діють згідно із явними наказами послаблювати українські сили в Криму», - заявляє генерал.

Серед наведених у блозі Брідлава доказів є кілька фотографій, на яких він звертає увагу на російські номери на військових автомобілях, обладнання та озброєння солдатів, яке, на його думку, «безумовно нетипове для місцевих військових або сил самооборони».

Брідлав зазначає, що «реальна належність цих сил», тобто, на думку головкому, до Збройних сил Росії, враховуватиметься НАТО під час ухвалення подальших рішень і моніторингу ситуації в Україні.

Нагадаємо, літаки-розвідники НАТО відстежуватимуть ситуацію в Україні з території Польщі і Румунії.

Раніше генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен закликав Росію повернути свої війська, які перебувають у Криму, в місця постійної дислокації.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу назвав провокацією фотографії російської військової техніки в Криму, які з'явилися в ЗМІ.

4 березня президент Росії Володимир Путін повідомив, що поки не бачить необхідності направляти російські війська в Україну.

У Генштабі Збройних сил України заявили, що на сьогодні в Криму перебувають військовослужбовці з частин, які не належать до складу Чорноморського флоту Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

962