Український книжковий ринок не зможе вижити після скасування податкових пільг, які заплановані урядом України. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у сказав голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, письменник, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Павло Мовчан.

«Перш ніж скасовувати податкові пільги потрібно захистити український книжковий ринок, якого у нас немає. Наш ринок віддано сусідній державі, Росії, і дуже давно. Саме тому наші видання неконкурентоспроможні, а їхні тиражі не можна порівняти з тими, які продукує Росія. Без державної підтримки ми не зможемо робити життєздатні видання, вони просто не виживуть», - сказав Мовчан.

При цьому він вважає такі зміни «безглуздими».

«Таке ж творили в часи Ющенка. Говорили про рівні умови для всіх книговидавців. Але для цього нам потрібні рівні «вагові категорії». Українську книгу потрібно захистити на кордоні. У нас же на всіх ринках тільки російська книга. Але хто ж сьогодні почне захищати українську книгу? Якщо ми почнемо це робити, то нас назвуть фашистами і націоналістами. У Росії книговидавництво займає четверте місце у формуванні бюджету, тому вона завоювала весь простір, включаючи український. А у нас що?», - поставив риторичне запитання письменник.

Нагадаємо, в розробленому Мінфіном Плані заходів та реалізації Програми діяльності Кабміну пропонується ліквідувати податкові пільги та інші преференції у видавничій галузі, а також преференції в книговидавничій справі.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

607