Виконувач обов'язків генерального прокурора України Олег Махніцький закликає всіх працівників органів прокуратури Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, прокурорів Кримського регіону з нагляду за додержанням законів у військовій сфері зробити все від них залежне для належного виконання покладених на органи прокуратури завдань, повідомили Forum'у в прес-службі ГПУ.

«Шановні колеги! У цей складний для України час органи прокуратури вживають всіх можливих заходів для відновлення законності та правопорядку. Одночасно прокурори на території Кримського півострова сьогодні працюють у найважчих умовах. Причини цього відомі. Після фактичного, порушуючи норми міжнародного права, введення військових частин Російської Федерації в Автономну Республіку Крим внутрішньополітична ситуація там загострилася до межі. Ряд дій, спрямованих на приєднання Криму до Росії та підготовку референдуму з цього питання, зроблено місцевими сепаратистськи налаштованими політиками», - йдеться в заяві.

Махніцький нагадав, що відповідно до статті 133 Конституції України Автономна Республіка Крим та місто Севастополь входять до складу України, а відповідно до статті 73 Основного закону питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, який призначається Верховною Радою України. «Вчора я звернувся до органів державної влади та місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, їхніх посадових осіб і виклав принципову позицію Генеральної прокуратури України щодо безумовного реагування у визначеному законом порядку на кожен прояв сепаратизму. За моїм дорученням вживаються заходи щодо доведення до відома кожного керівника органів влади та місцевого самоврядування Криму вимог законів про недоторканність територіальної цілісності України та правових наслідків їх невиконання», - підкреслив він.

«Шановні працівники прокуратури Криму! Нам відомо, в яких умовах ви працюєте. Приміщення апарату прокуратури Автономної Республіки Крим не функціонує, співробітники виконують свої обов'язки в інших прокуратурах і за місцем проживання. Тривають факти блокування військових частин, викрадення людей, під реальну загрозу поставлено цілісність майна звичайних громадян. Здійснено ряд спроб незаконним способом підпорядкувати діяльність органів прокуратури. Останньою з них є дії Наталії Поклонської, яка, посилаючись на рішення президії Верховної Ради Автономної Республіки Крим, повідомила працівникам прокуратури про своє нібито призначення виконувачем обов'язків прокурора автономії. За вчинення таких дій Поклонська звільнена з органів прокуратури з позбавленням класного чину, відомості про скоєння злочину внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - повідомив в.о. генпрокурора.

Махніцький наголосив, що згідно зі статтею 15 Закону України «Про прокуратуру» керівники прокуратур обласного, міського та районного рівня призначаються на посаду виключно Генеральним прокурором України, а прокурори і слідчі зобов'язані виконувати вказівки та розпорядження тільки легітимних керівників прокуратур.

«Закликаю всіх працівників органів прокуратури Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, прокурорів Кримського регіону з нагляду за додержанням законів у військовій сфері і в цих важких умовах зробити все від вас залежне для належного виконання покладених на органи прокуратури України завдань. У першу чергу це стосується реагування на кожен прояв сепаратизму, незаконні рішення і дії органів влади та місцевого самоврядування щодо цих питань. Потрібно забезпечити належний нагляд за виконанням законів іншими правоохоронними органами, скоординувати у необхідних випадках їхню діяльність. Керівники прокуратур усіх рівнів зобов'язані вжити всіх можливих заходів щодо особистої безпеки кожного підлеглого і членів їхніх сімей, охорону приміщень прокуратури. Висловлюю слова вдячності та високої шани за проявлену Вами мужність, силу духу і вірність присязі працівника прокуратури», - сказано у зверненні.

Як раніше повідомляв ForUm, станом на 10 березня в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості про 46 кримінальних правопорушень, скоєних на території Автономної Республіки Крим.

СБУ здійснює досудове розслідування розпочатих у лютому-березні 16 кримінальних провадженнях за фактами незаконних посягань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, дій, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу і сепаратистські заклики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

763