З початку проведення спецоперацій на українсько-російському державному кордоні в Україну не пропущено понад 3,5 тисячі громадян Росії, які могли би брати участь у заходах щодо дестабілізації обстановки в Україні та Автономній Республіці Крим.
 
Як повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби, щодня прикордонники не пропускають через пункти пропуску близько 500 громадян Росії. «У багатьох «туристів» виявляють предмети, які можуть використовуватися для заподіяння тілесних ушкоджень, символіку провокаційного характеру, а також військовий одяг і спорядження. Серед екстремістів, яких не пропустили, переважно колишні військові, але є й колишні ув'язнені», - заявили у відомстві.
 
Одного такого «екстремала» затримали в Донецькій області. Він намагався обійти пункт пропуску сьогодні вночі. Прикордонники з'ясували, що порушником є 28-річний громадянин Росії В. Шищенко. Він неодноразово відбував покарання у місцях позбавлення волі на території Росії за незаконне зберігання наркотиків і крадіжку. Затриманий зізнався, що їхав у Донецьк для участі в проведенні масових мітингів на підтримку Росії.
 

Значну частину «мандрівників» затримують прикордонники та в залізничних пунктах пропуску. Так, у пункті контролю «Куп'янськ» на Харківщині, не пропустили 2 росіян, які їхали в Україну потягом «Нижній Тагіл - Харків». Молоді люди, 1992-го та 1989 року народження, вели себе зухвало і не змогли підтвердити мету поїздки. З собою громадяни також прихопили спецодяг, плащ-намет, портупею, портативну радіостанцію, ніж, бинт, спецвзуття, ліхтар, теплу білизну і військові квитки.

Також росіянина не пропустили і в аеропорту Одеси. При собі він мав припис на виконання завдання у Придністров'ї, а в особистих речах військову форму одягу російського зразка з шевронами зв'язківця і погонами капітана.

Всього з метою посилення державного кордону на східній ділянці задіяно кілька тисяч прикордонників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

782