Національний банк України не може втручатися у відносини суб'єктів підприємництва, як того вимагає реалізація нової ініціативи регулятора щодо закриття небанківських обмінних пунктів. Про це в коментарі кореспонденту Forum'у заявив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«Ідея (закриття в Україні небанківських обмінних пунктів валют - Ред.) далеко не нова. Цьому рішенню близько 5 років і воно народжувалося не цим керівним складом НБУ. І ще тоді були проблеми з його реалізацією, тому що НБУ не може втручатися в договори між суб'єктами підприємництва. А банками укладаються угоди з небанківськими організаціями на технічне обслуговування невеликих обмінних пунктів», - пояснює Шапран.

При цьому, на його думку, маленькі обмінні пункти іноді стають причиною паніки українців. «Обмінний пункт не може підтримувати постійну присутність великої кількості готівки. Людина приходить і бачить, що грошей немає, і починається паніка», - каже він.

«Зараз кількість точок продажу валюти зменшиться. Банкам варто подумати, як правильно організовувати роботу у своїх відділеннях. Це стосується аеропортів, вокзалів, адже саме там обмінники працюють за угодами», - радить експерт.

Також він зазначає, що ця ініціатива НБУ є двоякою, адже за нинішнього попиту на валюту вона різко зменшить кількість точок доступу до обміну.

«Впровадження цієї ініціативи НБУ переважно відчують на собі ті українці, які подорожують, тому що небанківські обмінники знаходяться саме біля транспортної інфраструктури», - вважає він.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

664