Заяви про необхідність закриття небанківських обмінників в Україні дивують. Про це економіст Руслан Павленко заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, раніше Нацбанк та інші органи влади неодноразово ставили питання про те, що пункти обміну валют, не закріплені за банківськими установами, небезпечні для клієнтів. «Проте опозиційні експерти критикували це, мовляв, тим самим буде обмежена фінансова свобода громадян. Але як тільки опозиція захопила владу, виходить, риторика тут же змінилася на зворотну?» - зазначає аналітик.

Він також додав, що це питання зайвий раз ілюструє, що «нова» влада змушена продовжувати ті заходи валютного і взагалі фінансового регулювання, що закладені раніше. «Нічого кардинально нового на ринку не запропоновано, та це й не є можливим. Зробили в лютому курс гнучкішим - і нове керівництво НБУ подає це мало не як свою заслугу. Боролися з валютними спекуляціями - і боротимуться, якщо, звичайно, не хочуть хаосу на ринку і т.д.», - акцентує фахівець.

Він нарікає, що політичні події вкрай ускладнили економічну ситуацію, «але навіть зараз економіка за інерцією продовжує діяти. Працюють компанії і експорт, й навіть відкриваються нові потужності, як це нещодавно сталося з новим зерновим терміналом порту Очаків. Але подібні позитиви, на жаль, блякнуть на тлі того, що діється в країні».

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306