Верховна Рада Автономної республіки Крим ухвалила Декларацію про незалежність АРК і міста Севастополя, повідомляє прес-центр Верховної Ради.

За затвердження декларації проголосували 78 депутатів.

«Ми, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської Ради, виходячи з положень Статуту Організації Об'єднаних Націй і низки інших міжнародних документів, які закріплюють право народів на самовизначення, а також беручи до уваги підтвердження міжнародним судом ООН щодо Косова від 22 липня 2010 року того факту, що одностороннє проголошення незалежності частиною держави не порушує які-небудь норми міжнародного права», - йдеться в декларації.

Цим документом депутати ухвалили рішення у разі, якщо в результаті майбутнього 16 березня 2014 року прямого волевиявлення народів Криму буде ухвалено рішення про входження Криму, включаючи Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошений незалежною та суверенною державою з республіканської формою правління.

Крім того, кримські парламентарії вирішили, що Республіка Крим буде демократичною, світською і багатонаціональною державою, яке зобов'язується підтримувати мир, міжнаціональну і міжконфесійну злагоду на своїй території.

«Республіка Крим як незалежна і суверенна держава у разі відповідних результатів референдуму звернеться до Російської Федерації з пропозицією про прийняття Республіки Крим на основі відповідного міждержавного договору в склад Російської Федерації нового суб'єкта Російської Федерації. Декларація затверджена Постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим на позачерговому пленарному засіданні 11 березня 2014 року (підписана Головою Верховної Ради Автономної Республіки Крим В. Константиновим) та Постановою Севастопольської міської Ради на позачерговому пленарному засіданні 11 березня 2014 року (підписана Головою Севастопольської міської ради Ю. Дойниковим)», - йдеться в тексті документа.

Нагадаємо, 6 березня Верховна Рада АРК звернулася до президента Російської Федерації і Державної Думи Федеральних Зборів РФ з пропозицією про початок процедури входження Криму до складу Російської Федерації як суб'єкта РФ.

Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію постанови Верховної Ради АР Крим «Про проведення загальнокримського референдуму».

Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав указ «Про припинення дії постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року №1702-6/14 «Про проведення загальнокримського референдуму».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315